Тенденції

The Guardian: Чи існують історичні докази того, що Ісус Христос дійсно жив і помер?

Автор: Кві 16,2017  0

Сьогодні деякі люди стверджують, що Ісус — це скоріше ідея, а не реальна історична постать. Проте існує досить багато письмових свідчень того, що він дійсно жив 2 тисячі років тому

  • Чи можемо ми бути впевненими в тому, що Ісус Христос дійсно жив?

Історичні докази існування Ісуса з Назарету вже давно стали загальноприйнятими і широко доступними. Протягом декількох десятиліть після його смерті його ім’я згадується безліччю єврейських і римських істориків, а також в десятках ранньохристиянських текстів. Порівняємо, наприклад, із королем Артуром, який, ймовірно, жив на самому початку 6 століття нашої ери. Головні історичні джерела того часу жодного разу не згадують його імені, а перші згадки про нього зустрічаються в літературі тільки через 300-400 років після його гаданої смерті. Свідоцтва життя Христа не обмежуються згадками в творах фольклору.

  • Про що розповідають нам письмові свідчення християн?

Цінність цих свідчень полягає в тому, що вони дуже ранні і дуже докладні. Першими християнськими текстами, де згадується Ісус, стали послання святого Павла, і вчені сходяться на думці, що самі перші з цих послань були написані протягом 25 років з часу смерті Христа, тоді як докладні описи біографії Ісуса в Євангеліях Нового Заповіту були складені приблизно через 40 років після його смерті. Всі ці докази з’явилися за життя численних очевидців, і описи, які в них містяться схожі з культурою і географією Палестини першого століття нашої ери. Крім того, досить важко уявити собі, навіщо першим християнам могло знадобитися вигадувати таку наскрізь єврейську постать спасителя в епоху панування Римської імперії, коли до іудаїзму ставилися з підозрою.

Читайте також: Історія пасажирського лайнера, що потонув через рятувальні жилети

  • Що про Ісуса кажуть нехристиянські автори?

Наскільки нам відомо, першим автором, що не належав до християнської віри, який згадав про Ісуса, став єврейський історик Йосип Флавій, який написав історію іудаїзму приблизно в 93 році нашої ери. Він двічі згадує про Ісуса. Одна з цих згадок досить сумнівна, оскільки вважається, що християнські переписувачі спотворили слова історика (можливо, вони змінили негативний опис Йосипа на більш позитивний), проте інше не викликає жодних сумнівів: Йосип згадує про Якова, брата «Ісуса, званого Христом».

Через 20 років після Йосипа з’являються римські політики Пліній і Тацит, які займали надзвичайно високі посади в державі на початку другого століття нашої ери. Від Тацита ми дізнаємося, що Ісуса стратили в той час, коли Понтій Пилат був намісником Римської імперії в Юдеї (26-36 роки нашої ери), а імператором був Тіберій (14-37 роки). Ці дані узгоджуються з часовими рамками, наведеними в Євангеліях. Пліній пише, що, коли він був намісником на півночі Туреччини, християни поклонялись Ісусу, вважаючи його богом. Варто відзначити, що Пліній і Тацит не мали особливої любові до християн: Пліній пише про їх «непохитну впертість», а Тацит називає їх релігію руйнівним марновірством.

  • Обговорювали письменники давнину існування Ісуса?

Як це не дивно, але в давнину нікому не приходило в голову сперечатися про те, чи дійсно Ісус з Назарету був історичною постаттю. У ранній літературі єврейських рабинів Ісуса називали незаконнонародженим сином Марії і чаклуна. Сатирик Лукіан і філософ Селсус вважали Ісуса шахраєм і негідником. Проте ніхто в давнину не висловлював сумнівів у тому, що Ісус був реальною людиною.

  • Наскільки суперечливою видається ідея існування Ісуса зараз?

У своїй новій книзі французький філософ Мішель Онфре (Michel Onfray) говорить про Ісуса як про гіпотезу, тобто, скоріше, як про якусь ідею, ніж як про реальну людину. Приблизно 10 років тому в США був створений проект «Ісус» (Jesus Project), і одним з головних питань для обговорення в ньому стало питання про те, чи існував Ісус насправді чи ні. Деякі автори навіть стверджують, що Ісус з Назарету не міг існувати, тому що і Ісус, і Назарет — це вигадки християн. Проте варто відзначити, що два іменитих історика, що виступили проти цих надзвичайно скептичних аргументів, є атеїстами: це Моріс Кейсі (Maurice Casey), який раніше працював в Нотінгемському університеті, і Барт Ерман (Bart Ehrman) з університету Північної Кароліни. Вони виступили з різкою критикою на адресу тих, хто зображує Ісуса всього лише міфом. Тим не менш, як показали результати нещодавно проведеного опитування, 40% дорослих жителів Англії не вірять у те, що Ісус був реальною історичною фігурою.

Читайте також: Що буде із Землею, якщо зникне Місяць?

  • Чи існують якісь археологічні докази життя Ісуса?

Загальне непорозуміння в питанні про те, чи був Ісус історичною фігурою, можливо, частково викликано кількома аргументами археологічного характеру. Нещодавно з’явилися повідомлення про те, що Ісус був правнуком Клеопатри. Автори цих тверджень посилалися на якісь стародавні монети, на яких, імовірно, був зображений Ісус у своєму терновому вінку. В деяких колах досі сильний інтерес до Туринської плащаниці — вважається, що в неї було загорнуте тіло Ісуса. Папа Бенедикт XVI заявив, що ні один майстер на землі не здатний створити щось подібне і що плащаниця є «іконою Страсної суботи».

Однак ви навряд чи знайдете історика, який визнає цей матеріал серйозними археологічними даними. Головними свідоцтвами залишаються письмові документи, складені християнськими, єврейськими та римськими письменниками та істориками.

Безліч згадок в історичних працях не залишають жодних сумнівів у тому, що Ісус дійсно жив і помер. Набагато більш цікаве питання, яке виходить за рамки історії і об’єктивних фактів, полягає в тому, чи дійсно Ісус помер, а потім ожив.

Джерело: The Guardian

Читайте також: Все, що українцям варто знати про безвізовий режим з ЄС

Помилка в тексті? Виділи її мишкою та натисни: Ctrl + Enter

Реклама
 

The Guardian: Самойлова — це частина російської пропаганди

Поперднє

19 найдешевших місць Європи для пляжного відпочинку

Наступне

Немає коментарів

    Долучитися до дискусії

    Відправити пост на email другу.

    чи Закрити

    УВІЙТИ

    Забули пароль?

    ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ

    ВТРАТИЛИ ПАРОЛЬ?

    Повідомити про помилку

    Текст, який буде надіслано нашим редакторам: